Feed on
Posts
Comments

SOPP: Ta ingen risker …

Jo da, mange risker kan plukkes og fortæres, men sørg for at du luker ut de giftige før de havner i gryta. Og apropos gryta, det er mye godt man kan lage av sopp, særlig hvis man får litt hjelp. Magnus Sjøberg og Baard Næss har nettopp utgitt boka Soppkokeboka, en bok som antagelig har de meste kreative og spennende sopp-oppskrifter verden har sett på evig lenge. Nå er mine plukkeferdigheter relativt begrensede, siden jeg er livredd for å få med meg sopper som burde vært stemplet med dødningehode,  men jeg er ganske god på kantareller, traktkantareller, piggsopp, steinsopp og  skrubber, og det holder for meg. Sjøberg og Næss lager imidlertid  fine retter av for eksempel vårfagerhatt, stubbeskjellsopp, rimsopp og parasollsopp. Og det ser faktisk godt ut. Bildene holder høy kvalitet gjennom hele boka. Null slurv, og som sagt – her er mange artige retter. Fåresopp kan tydeligvis egne seg både som biff og som fåresopp-i-kål. soppkokeboka

Hvis man vil ta sats og utvide repertoaret til å inkludere flere sopper enn de fem-seks helt sikre,  finner man nødvendig rettledning og guide i boka Sopphåndboka av Per Marstad. Den er også helt ny. Nå finnes det ganske mange håndbøker om sopp allerede, men akkurat denne er god på grunn av bildene. Det er flere  nærbilder av de 120 vanligste soppene i Norge. Det gjør bestemmelsen enklere. Teksten er kortfattet, og forvekslingsarter er heldigvis beskrevet. Så da er det altså en mulighet for at man tør putte stubbeskjellsoppen i kurven og ligger unna den dødelige flatklokkehatten som er ganske lik. Og hvis man ikke tar sjansen, tipper jeg at det går bra å bytte ut stubbeskjellsoppen med den vennlige, vakre og tryggeste soppen, nemlig kantarellen, i oppskriften som skal resultere i for eksempel en pen soppsufflé. sopphåndboka

Leave a Reply